top of page
  • Tomas

Základy: Kvalitativní nebo kvantitativní výzkum?

Aktualizováno: 21. 1. 2020


Kvantitativní nebo kvalitativní výzkum

Když už víme, že chceme udělat nějaký výzkum, je na řadě zvolit tu vhodnou metodologii. Než se pustíme do detailu, měli bychom se rozhodnout mezi dvěmi hlavními směry - kvalitativním výzkumem a kvantitativním výzkumem.

Skoro každé zadání lze řešit kombinací obou přístupů, ale s ohledem na efektivitu vynaložených prostředků je většinu potřeba se rozhodnout pouze pro jeden z nich.

Takže, kdy volit kvantitativní výzkum?

Tzv. kvantita nám pomůže změřit stav nebo vývoj situace. Jak už název napovídá, využíváme jí, když potřebujeme něco kvantifikovat - vyčíslit. Otázky, na které většinou odpovídá začínají slovy "Kolik" a "Jak často"

Výstupem jsou většinou čísla, grafy, procenta, matice.

Kdy se hodí kvalitativní výzkum?

Kvalitativní výzkum nám pomůže pochopit, proč se některé věci dějí, porozumět pocitům, motivacím či frustracím cílové skupiny. Může pomoci generovat hypotézy a nápady. Otázky, které řešíme tzv. kvalitou začínají na "Proč" a "Jak".

Některé konkrétní metodologie kvalitativního výzkumu najdete zde.

Vybrat správně mezi kvalitativním výzkumem a kvantitativním výzkumem bývá někdy velmi jednoduché a někdy poměrně složité. V dalších příspěvcích se pokusíme některé složitější případy více rozebrat.

Pokud se již nyní chcete nezávazně poradit, jaká metodologie se hodí pro řešení právě vašeho zadání, ozvěte se nám.


289 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page